Tipuri de colectare a deseurilor – definitii

Pre-colectarea – este activitatea care se desfasoara inaintea colectarii. Ea se desfasoara inainte de locul de ridicare a deseurilor de catre serviciul de colectare. Precolectarea regrupeaza toate operatiunile necesare pentru evacuarea deseurilor menajere din locuinte pana la locul de ridicare a deseurilor de catre serviciile de colectare.

Colectare – strângerea, compostarea si/sau regruparea (depozitarea temporara) a deseurilor, în vederea transportului lor. (Legea 426/2001).

Colectarea deseurilor urbane – este un ansamblu de operatiuni care constau in ridicarea deseurilor si trimiterea lor spre o statie de transfer, un centru de compostare, un centru de tratament sau un depozit.

Colectarea selectiva – este un proces de gestionare a deseurilor municipale prin care materialele de origine casnica (domestica) care au un potential de reciclare (hartie, carton, sticla, plastic si metal) sunt recuperate si dirijate spre filierele de reciclare.

Acest proces necesita o compostare „la sursa”, o colectare separata a materialelor secundare si tratamentul lor intr-un centru de recuperare.

Colectare „din usa in usa” (U-U) – este un mod de organizare a colectarii selective in care numarul de persoane care produc deseuri este usor identificabil iar containerul de stocare a deseurilor este situat in imediata vecinatate a domiciliului producatorului sau a locului unde sunt produse deseurile.

Colectarea prin aport voluntar (AP) – este un mod de colectare a deseurilor in care containerul de stocare a deseurilor nu apartine unui grup de producatori. Unul sau mai multe containere sunt amplasate astfel incat sa aiba acces liber pentru toate persoanele care isi depun in mod voluntar deseurile in prealabil sortate. Containerele sunt puse la dispozitia locuitorilor, pe drumul public, fie in centre de colectare voluntara, fie in parcarile mari. Cele mai raspandite containere sunt cele pentru colectarea sticlei, pentru colectarea hartiei si suprafetele cu grilaje pentru colectarea plasticului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: