Evolutia compozitiei deseurilor menajere in perioada 2002-2006

Responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor municipale aparţine administraţiilor publice locale. Pana in prezent s-au implementat diverse proiecte de colectare a deşeurilor menajere.

În anul 2006 în toate localităţile urbane cât şi în unele localităţi rurale s-a practicat colectarea în amestec a deşeurilor menajere şi asimilabile, atât de la populaţie cât şi de la operatori economici. Colectarea selectivă s-a introdus doar la nivel de proiecte pilot în câteva localităţi. La sfârşitul anului 2007, la nivel naţional, colectarea selectivă a fost implementată în 183 localităţi, beneficiind de aceste servicii un număr de 2.412.472 locuitori.

Evoluţia compoziţiei deşeurilor menajere în perioada 2002 – 2006 este prezentata in tabelul de mai jos:

Astfel, deseurile biodegradabile au ponderea cea mai mare din deseurile municipale. Deoarece depozitarea deseurilor biodegradabile produce emisii de metan, gaz cu efect de sera si contribuie la încalzirea globala este necesara reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile depozitate.

În acelasi timp, reciclarea si valorificarea energetica a deseurilor conserva materialele virgine (resursele) si reduc utilizarea combustibililor fosili, micsorand emisiile gazelor cu efect de sera.

Prin reducerea cantitatii de deseuri depozitate si prin cresterea cantitatilor de deseuri reciclate, compostate sau valorificate energetic, se reduc considerabil si emisiile de gaze cu efect de sera din deseuri.

Surse: „Raport privind starea mediului in România in anul 2006”

„Planul Naţional de Gestionare a Deseurilor”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: