Compostarea individuala

Compostarea individuala se poate face în modul cel mai simplu, fara costuri importante, la scara mica, în curtea proprie, cât mai departe de zona locuita. În acest caz vor fi compostate deseurile verzi din gradina, livada si deseurile biodegradabile din bucatarie (coji de cartofi, frunze de varza, resturi de fructe si legume, etc.). Se vor evita carnea si oasele care emana un miros fetid si în plus atrag sobolani si alte rozatoare.

Pe acelasi principiu deseurile verzi provenite din parcuri mari sau din gradini botanice pot fi compostate chiar pe locatia respectiva, în una sau doua boxe deschise, situate într-o parte mai ferita de accesul publicului.

Compostul astfel obtinut are o calitate superioara si costuri foarte mici. O compostare aeroba simpla si cu costuri relativ mici se poate face lânga depozitul de deseuri, în camp deschis. Se obtine o calitate slaba a materialului organic stabilizat, precum si emisii importante de gaze cu efect de sera, dar se pot atinge tintele de reducere a deseurilor biodegradabile.

Din procesul de compostare rezulta compostul, produs ce contribuie la îmbunatatirea structurii solului. Locuitorii din zona rurala pot fi încurajati sa-ti composteze deseurile organice proprii. Deoarece în aceasta zona majoritatea deseurilor produse sunt de natura organica, compostarea individuala este cea mai recomandata optiune. Principale optiuni tehnice de compostare individuala sunt compostarea în gramada sau compostarea în container.

Sursa: Strategia Nationala de Gestiune a Deseurilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: