Fermentarea separata – metoda umeda

În acest procedeu de tratare, deseurile biodegradabile sunt încarcate într-un tanc, unde sunt transformate într-o pasta (12% substanta uscata). Pasta trece, mai întâi, printr-un proces de igienizare (70oC, pH 10) înainte de a fi deshidratata. Pasta deshidratata este apoi hidrolizata la 40 gradeC înainte de a fi deshidratata din nou.

Lichidul rezultat în treapta secundara de deshidratate este directionat catre un filtru biologic unde are loc fermentarea, rezultând biogaz si apa uzata. Aceasta apa este reutilizata pentru formarea pastei sau poate fi utilizata, de exemplu, ca fertilizant lichid.

Fractia fibroasa din treapta secundara de deshidratare este separata în compost si fractii de refuz care vor fi eliminate, de exemplu, la depozit. Compostul necesita, de obicei, o procesare ulterioara, înainte de a fi vândut. Biogazul este purificat si utilizat într-un motor, rezultând electricitate, caldura si gaze de ardere. O parte din caldura poate fi utilizata pentru asigurarea unei temperaturi stabile proceselor de hidrolizare si de filtrare biologica.

În acest proces, o tona de deseu menajer va genera 160 kg de biogaz (150Nm3), 340 kg de lichid, 300 kg de compost si 200 kg de reziduuri (inclusiv 100 kg deseu inert). Potrivit analizelor, 10-30% din continutul în fertilizanti (N-tot, P-tot si K-tot) ramâne în compost.

Sursa: Planul National de Gestionare al Deseurilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: