Noutati legislative in domeniul gestionarii deseurilor

Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, care transpune noua Directiva a deseurilor 2008/98/CE, a adus o serie modificari legislative care trebuie luate in considerare de producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice.

Acestia sunt obligati sa incadreze in lista deseurilor fiecare tip de deseu generat prin propria activitate. Lista deseurilor se refera la Lista Europeana a Deseurilor, introdusa in legislatia nationala prin Hotararea Guvernului nr. 856/2006.

Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase trebuie sa realizeze o caracterizare a deseurilor periculoase pe care le produc.

Colectarea deseurilor trebuie sa se faca dupa cel putin urmatoarele categorii: hartie, metal, plastic si sticla. Eliminarea deseurilor trebuie sa se realizeze in conditii de siguranta fara impact asupra mediului si sanatatii.

A fost introdus conceptul „end-of-waste” = deseurile care inceteaza sa mai fie considerate deseuri (intr-un post viitor vom explica mai pe larg ce inseamna acest concept), prin care deseul va fi considerat subprodus si atunci nu se va aplica legislatia referitoare la deseuri si anume:
Hotărârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare;
Hotărârea Guvernului nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz, cu modificările şi completările ulterioare;
Hotărârea Guvernului nr. 1.037/2010 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice;
Hotărârea Guvernului nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de alte acte normative.

Conform principiului poluatorul plateste, producatorul de deseuri sau, dupa caz, detinatorul actual ori anterior al deseului trebuie sa suporte costurile operatiunii de gestionare a deseurilor.

O problema deloc neglijabila o constituie deseurile abandonate. Daca producatorul sau detinatorul este necunoscut, atunci autoritatea administratiei publice locale va suporta cheltuielile legate de curatarea si refacerea mediului, dar si cele de transportul, valorificarea, recuperarea/reciclarea, eliminarea deseurilor. Daca intre timp se identifica producatorul sau detinatorul deseului abandonat, acesta va suporta atat cheltuielile realizate de administratia publica locala, cat si cele pentru identificare.

La nivelul producatorului sau detinatorului de deseuri trebuie sa existe o persoana instruita, responsabila cu gestionarea deseurilor.

Deseurile periculoase trebuie sa fie ambalate si etichetate conform reglementarilor comunitare.

Aceasta lege abroga OUG 78/2000 privind regimul deseurilor si OUG 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: