Intrebari frecvente

Ce este compostul?

Compostul este o substanta de culoare bruna, ce se sfarama, cu continut mare de nutrienti organici si humus, folosit in gradinarit ca inrasamant organic.

Ce pot folosi pentru compostare?

Se pot composta toate deseurile organice din gospodarie: florile taiate ofilite, resturile de legume, fructe, frunze, iarba taiata, crengute maruntite, coji de oua, zat de ceai si cafea, pene, par, lana, resturi de panza resturi de mancare fara carne si fara grasimi, uleiuri sau untura, resturi de mangare negatita.

De exemplu, materiile prime pentru compostare se pot imparti in trei categorii de ingrediente:

ingrediente brune – frunze moarte, crengi şi ramuri uscate;

ingredienete verzi – iarbă tăiată, resturi vegetale, bucăţi de fructe;

– si apa.

Nu sunt acceptate la compostare o serie de materii organice ce pot degrada calitatea compostului. Aceste ingrediente le gasiti aici.

Se poate aplica compostarea la orice tip de gospodarie?

Procesul de compostare se poate aplica în orice tip de gospodarie, de la casele particulare din zona rurala sau de la oras, la locuintele din blocuri. Metodele difera în functie de tipul de locuinte.

Cum pot face compost in gradina mea?

Exista mai multe metode de realizare a compostului in gospodarii, fiind necesara cunoasterea cantitatii de materie organica de care dispuneti lunar. Insa, inainte de a incepe procesul de compostare trebuie sa maruntiti toate ingredientele, si sa le asezati in straturi egale, ingredientul maro alternand cu cel verde.

Din cand in cand, componentele trebuie amestecate, pentru ca materia umedă să ia locul celei uscate. Acoperirea cu o folie de plastic poate fi utila, iar dupa finalizarea procesului, compostul se lasă să se odihnească una-două săptămâni.

Compostarea are efecte negative?

Compostarea nu are efecte negative, în urma procesului de compostare nu iau nastere substante daunatoare mediului înconjurator. Dupa selectarea materialului organic din deseuri, acesta nu mai este gunoi, el se transforma în substanta utila solului.

Insa, in cazul nerespectarii anumitor norme, procesul de compostare poate polua solul cu substante nocive pentru plante, sau aerul cu metan, care contrbuie mai mult decat CO2 la incalzirea globala sau poate crea explozii, prin acumularea in spatii inchise.

De cât timp avem nevoie pentru a produce compost?

În functie de componenta deseurilor organice, în 3 – 4 luni putem obtine un ingrasamant organic de calitate si in 5 – 6 luni compost care poate fi folosit ca sol vegetal.

Care sunt avantajele realizarii de compost din deseuri?

Procesul de compostare a deseurilor organice, care se gasesc in propria gospodarie, are ca efecte:

– reducerea poluarii;

– scaderea cheltuielilor cu fertilizarea solului si cele de salubritate;

– compostul îmbogăţeşte solul sărac în substanţe hrănitoare, contribuie la însănătoşirea plantelor şi la creşterea recoltei;

– curăţare a solurilor contaminate cu metale grele, împiedicând absorbţia acestora de către plante sau migrarea lor în sursele de apă;

– absoarbe mirosurile toxice şi elimină din sol pesticidele şi hidrocarburile clorurate;

– eliminarea obiceiului de a se da foc gunoaielor din grădină, practică cu risc de incendii şi de afectare a sănătăţii, prin crize de asm, emfizem pulmonar, bronşită şi alergii, pe care fumul le poate declanşa;

– se reduce poluarea cu metan, întâlnită pe câmpurile cu gunoaie organice. .

De ce sa compostam?

Va las pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare ……….

Lasă un comentariu